Start   Aktualności   |  Projekty  |  Fundacja  |  Ulica Piotrkowska  |  Kontakt
       
  Konkurs "Wnętrze Roku"  
16/02
2015
Konkurs na Najlepsze Wnętrze Roku 2013-2014 - nominacje: Uniqa
 
  << wróć  

W lutym 2014 r. zakończona została modernizacja Głównej Centrali firmy Uniqa w budynku dawnej farbiarni wełny Oskara Standtlandera, przy ulicy Gdańskiej 132. Trwające rok prace zaowocowały nie tylko remontem elewacji i wymianą instalacji ale także całkowitym przekształceniem wnętrza obiektu po ponad dwudziestu latach użytkowania przez Uniqę.

fot. Rafał Tomczyk

            W nowym wnętrzu przede wszystkim odsłonięto część ceglanych ścian i stropów oraz żeliwnych słupów i podciągów świadczących o poprzemysłowym charakterze miejsca. Dawniej zasłonięte „sufitem armstronga” stały się teraz głównym składnikiem estetyki wnętrza. Na uwagę zasługuje rewelacyjne oświetlenie w formie delikatnej ramy znajdujące się przy wejściach oraz świadomie zaprojektowane ściany, które poprzez kontrast białych płaszczyzn i ceglanych detali podkreślają historyczny układ cegieł. Jest on szczególnie atrakcyjny na klatce schodowej, gdzie ogromne wrażenie wywiera nietypowe, wysokie okno, znajdujące się na najwyższej kondygnacji. Detal ten zasługiwałby jednak na bardziej subtelną i szlachetną ościeżnicę niż plastikowe, grube profile. Projektant - architekt, Urszula Lewińska, dołożyła starań aby wszelkie przemysłowe detale obiektu zostały odpowiednio wyeksponowane. W piwnicy na przykład, możemy zobaczyć kompozycję z fragmentów dawnych zaworów, które obite rdzawą ramą imitują dzieło sztuki.

fot. Rafał Tomczyk

Wąski, korytarzowy układ przekształcono na przestrzeń typu "open space", w której stanowiska pracy wydzielone są za pomocą prostych, białych ekranów dźwiękochłonnych oraz szklanych ścian pokrytych nadrukami. Wnętrze wypełniają dość typowe meble, które w moim odczuciu mogłyby być nieco delikatniejsze. Nie do końca przekonują również wzory w posadzce w formie pomarańczowych kwadratów oraz wykończenie toalet, które nie pasuje do reszty koncepcji.

fot. Rafał Tomczyk

            Należy docenić że historyczny obiekt, w którym przez wiele lat w całkowitym oderwaniu od tradycji, funkcjonowały nieciekawe przestrzenie, doczekał się odpowiedniej ekspozycji swoich walorów. W porównaniu z dawnym wystrojem biur farbiarnia przemieniła się w zupełnie inną, lepszą przestrzeń. Dzięki nowemu projektowi wnętrza zyskały oddech i indywidualną tożsamość.

 

Patronat:
Prezydent Miasta Łodzi, Wojewoda Łódzki, Marszałek Województwa Łódzkiego
Partnerzy:
Łódzka Okręgowa Izba Architektów, SARP O/Łódź
Patroni medialni:
Dziennik Łódzki, Radio Łódź, TVP SA O/Łódź, TV TOYA

 

Autor: Małgorzata Zuterek

 

 
       
 
     
dołącz do nas na 
 

  Nasi partnerzy  
         ĹĂłdzka Specjalna Strefa Ekonomiczna


born in DB