Start   Aktualności   |  Projekty  |  Fundacja  |  Ulica Piotrkowska  |  Kontakt
       
  Konkurs "Wnętrze Roku"  
24/02
2015
Konkurs na Najlepsze Wnętrze Roku 2013-2014 - nominacje: Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna
 
  << wróć  

W 2013 roku, w zmodernizowanym budynku dawnej fabryki Grohmana należącym do kompleksu Księży Młyn, utworzono główną siedzibę Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Składa się ona z przestrzeni biurowych oraz sal szkoleniowych i konferencyjnych. Autorem projektu, wykonanego pod opieką konserwatorską jest grupa AGG Architekci Grupa Grabowscy.

            Estetykę obiektu zdeterminowały białe powierzchnie ścian i sufitów, odrestaurowana czerwona cegła i drewniane posadzki. Wystrój nie konkuruje z historycznymi walorami obiektu. Dominują dość nowoczesne formy, duża ilość przeszkleń oraz mocno zaakcentowane oświetlenie. Ciekawe lampy w formie dużych, płaskich talerzy zdobią hol główny, w sali konferencyjnej znajdziemy wielkie, równomiernie rozmieszczone okrągłe plafony, a w sali klubowej długie, wiszące na różnej wysokości tuby.

Poza oświetleniem, uwagę zwracają żeliwne słupy, na których umieszczono fragmenty drewnianych belek zaznaczając tym samym układ dawnej konstrukcji budynku.

            Ciekawą przestrzenią jest również sala konferencyjna o ogromnej powierzchni powstała w wyniku odważnej adaptacji hali fabrycznej, która może zostać podzielona na mniejsze przestrzenie za pomocą paneli przesuwnych. Wyróżnia się w niej ceglana, nieco odrapana ściana, która kontrastuje z gładkim, wręcz sterylnym wykończeniem pozostałych powierzchni. Dodatkowo uwagę przyciąga świadomie odsłonięta struktura dachu w której dzięki zastosowaniu jasnej kolorystyki wyraźnie uwidocznione są rozłożyste dźwigary oparte na masywnych dwuteowych słupach.

Na ostatnim, trzecim piętrze, w fabrycznej wieży znajduje się niewielka, dwupoziomowa sala klubowa, z której rozpościera się piękny widok na znajdujący się w pobliżu staw. Do bryły wieży dobudowany został całkowicie przeszklony łącznik o bardzo nowoczesnej formie.

Mimo, że nie do końca przekonujące wydają się obłe kształty sufitów znajdujące się w holu wejściowym oraz perforowane okrągłymi otworami ściany klatki schodowej to całość założenia tworzy ciekawy, dopracowany projekt. Świadome ograniczenia w kolorystyce i materiałach działają jedynie na korzyść zabytkowej przestrzeni. Nawet jeśli we wnętrzu pojawiają się różnorodne formy to ich jednolita, neutralna barwa sprawia, że doskonale współgrają z cegłą i mocno zaakcentowanymi, czarnymi detalami konstrukcyjnymi.

 

Patronat:
Prezydent Miasta Łodzi, Wojewoda Łódzki, Marszałek Województwa Łódzkiego
Partnerzy:
Łódzka Okręgowa Izba Architektów, SARP O/Łódź
Patroni medialni:
Dziennik Łódzki, Radio Łódź, TVP SA O/Łódź, TV TOYA

 

Autor: Małgorzata Zuterek

 

 
       
 
     
dołącz do nas na 
 

  Nasi partnerzy  
         ĹĂłdzka Specjalna Strefa Ekonomiczna


born in DB